Vuurpijl duurder door veilige afschietbuis

Liefhebbers van vuurpijlen moeten extra in de buidel gaan tasten voor een spetterend Oud en Nieuw, verwacht de overheid. Niet onredelijk, vinden de staatssecretaris en de vuurwerkbranche.

Verkopers worden nog dit jaar verplicht een stabiele afschietbuis te leveren bij een pakket siervuurwerk, blijkt uit een nieuwe regeling die is rondgestuurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het departement schrijft: ,,De verkopers van vuurpijlen zullen de kosten voor meelevering van een lanceerstandaard naar alle waarschijnlijkheid doorberekenen aan de consument. Hierdoor nemen de lasten voor de burger toe.”
Aanschafkosten

De aanschafkosten van een lanceerbuis worden geschat op circa 4 euro per stuk. Een woordvoerder van staatssecretaris Van Veldhoven zegt dat die geschatte prijs een gemiddelde is van de beschikbare standaards op de markt.

Volgens Leo Groeneveld van de vuurwerkbranche kan dat echt goedkoper, zeker als in bulk wordt ingekocht. ,,Dan komt een prijs van 2 euro veel meer in de buurt. ,,Als je vervolgens een sierpakket van vier tientjes verkoopt, is het redelijk dat mensen een paar euro extra betalen voor een standaard.”

Groeneveld vindt het ‘vanzelfsprekend’ dat de kosten van maatregelen voor veiliger afsteken van vuurwerk deels terecht komen bij de consument. Ook de zegsman van de staatssecretaris noemt die aanname ‘niet onredelijk’.
Lanceerbuizen importeren

Overigens is het nog wel de vraag of de inkopers van vuurwerk dit jaar al genoeg lanceerbuizen kunnen importeren. Normaal komt dit hulpmiddel bij het afsteken uit China, maar nu wordt ook naar Europese leveranciers gekeken.

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over het recente vuurwerkbesluit van het kabinet. De vuurwerkbranche gaat deze maand nog praten op het ministerie over de nieuwe eisen en regels.

Bron: ad.